پایان نامه تاثیر مکمل یاری کلسیم بر پروفایل لیپیدی زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی

پایان نامه تاثیر مکمل یاری کلسیم بر پروفایل لیپیدی زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی پایان نامه تاثیر مکمل یاری کلسیم بر پروفایل لیپیدی زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی

دسته : تغذیه

فرمت فایل : word

حجم فایل : 2270 KB

تعداد صفحات : 140

بازدیدها : 228

برچسبها : اضافه وزن چاقی کلسیم مکمل یاری پروفایل لیپیدی

مبلغ : 12000 تومان

خرید این فایل

دانلود پایان نامه کارشناسی ارشد رشته علوم تغذیه با عنوان بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر پروفایل لیپیدی زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی

جهت اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته علوم تغذیه عنوان بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر پروفایل لیپیدی زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی

چکیده:

مقدمه: امروزه اضافه وزن و چاقی به شکل اپیدمی جهانی درآمده است. این بیماری از عوامل مهم مرتبط با اختلال لیپیدها و لیپوپروتئین های سرم است و همه آنها از عوامل خطرساز بیماریهای قلبی-عروقی (که خود اولین علت مرگ و میر است)، محسوب می شوند. شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه دریافت بالای کلسیم می تواند تاثیری مطلوب بر لیپیدها و لیپو پروتئین های سرم داشته و نیز موجب کاهش وزن شود. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر مکمل یاری کلسیم به مقدار 1 گرم در روز و به مدت 30 روز بر پروفایل لیپیدی و بعضی نمایه های چربی بدن در زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی بود.

مواد و روشها: این پژوهش به روش کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور انجام گردید. چهل و چهار زن غیر یائسه (سن: 6±25 سال) مبتلا به اضافه وزن یا چاقی (BMI≥kg/m2) به مدت 30 روز 1000 میلی گرم مکمل کلسیم عنصری به شکل کربنات کلسیم (24=n) یا دارونما (20=n) دریافت کردند. نمونه خون پس از حداقل 12 ساعت ناشتا و اندازه های تن سنجی شامل وزن، قد و چربی زیر پوستی در 4 نقطه قبل از شروع مداخله و پس از آن گرفته شد. BMI از تقسیم وزن بر مربع قد و درصد چربی بدن با استفاده از مجموع چربی های زیر پوستی در 4 نقطه برآورد شد. کلسترول تام، کلسترول HDL و تری گلیسرید به روش آنزیماتیک و آپولیپو پروتئینهای A-Ι و B به روش Nephelometry اندازه گیری شدند. کلسترول LDL با استفاده از فرمول Freidwald و کلسترول VLDL یک پنجم TG محاسبه شد. مقدار دریافت انرژی و کلسیم غذا با استفاده از 3 روز یادآمد 24 ساعته خوراک محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارش آماری SPSS (ویرایش 9) انجام شد. آزمون های آماری به صورت دودامنه انجام و مقدار P کمتر از 05/0 از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.

یافته ها: تفاوت معنی داری بین مشخصات پایه، دریافت انرژی، کلسیم و همچنین پروفایل لیپیدی بین دو گروه پیش از مداخله مشاهده نشد. TG، کلسترول تام، کلسترول LDL و کلسترول VLDL در هر دو گروه افزایش و کلسترول HDL کاهش نشان داد اما، از نظر آماری افزایش TG و کلسترول VLDL تنها در گروه مکمل کلسیم و افزایش کلسترول تام تنها در گروه دارونما معنی دار بود. افزایش کلسترول LDL و کاهش کلسترول HDL در هر دو گروه معنی دار بود. لازم به ذکر است تفاوت معنی داری بین هیچ کدام از متغیرها بین گروهها در انتهای مداخله مشاهده نشد.

نتیجه گیری: بر اساس یافته های این مطالعه هرچند مکمل کلسیم تاثیری پیشگیری کننده بر افزایش کلسترول تام نسبت به دارونما نشان داد، اما با توجه به تغییرات آپولیپوپروتئین B، احتمالا موجب کاهش اندازه ذرات LDL شده است. همچنین با توجه به افزایش معنی دار TG در گروه مکمل کلسیم، در مجموع به نظر نمی رسد مصرف مکمل کلسیم تاثیر مطلوب بر پروفایل لیپیدی زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی داشته باشد. افزون بر آن هر چند مکمل کلسیم کاهشی معنی دار در وزن و BMI نسبت به گروه دارونما نشان داد اما نتوانست درصد چربی بدن را به شکل معنی دار کم کند. با توجه به اینکه تفاوت معنی داری در متغیرهای مورد مطالعه بین گروه ها در انتهای مداخله وجود نداشت، به طور کلی تاثیر مطلوب قابل توجهی از دریافت مکمل کلسیم در زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی مشاهده نشد.

ارتباط کلسیم با وزن و بعضی نمایه های چربی بدن

McCarron و همکاران در سال 1984 از داده های اولین بررسی ملی سلامت و تغذیه آمریکا (NHANES-I) از آنالیز داده های 10372 نمونه 74- 18 ساله مشاهده کردند که افزایش کلسیم رژیمی با وزن بدن همبستگی معکوس دارد و این مطالعه پایه ای برای مطالعات آینده شد.

Zemel و همکاران (9) در سال 2000 در ایالت Tennessee آمریکا داده های سومین مطالعه اپیدمیولوژیکی ملی سلامت و تغذیه آمریکا ((NHANES-III)، داده ها بین سال های 1988 تا 1994 جمع آوری شده بود) را برای بررسی ارتباط کلسیم و چربی بدن مجددا بررسی کردند و مشاهده کردند بعد از کنترل اثر دریافت انرژی، خطر نسبی برای قرار گرفتن در چارک بالای میزان چربی بدن در زنان (p=0/0009, n=380) برای کمترین دریافت کلسیم عدد 1 و برای چهارک های دوم، سوم و چهارم به ترتیب به 75/0، 4/0، 16/0 کاهش یافته بود. ارتباط معکوس مشابهی نیز در مردها (p<0/00006, n=7114) بین دریافت کلسیم و درصد چربی بدن وجود داشت.

فهرست مطالب پایان نامه

مقدمه

اهداف و فرضیات

هدف اصلی

اهداف ویژه

هدف کاربردی

فرضیات

جدول متغیرها

فصل اول: کلیات

مقدمه ای بر کلسیم

نیاز (DRI) و مسمومیت

مهمترین عملکردهای کلسیم

منابع غذایی و دریافت

ارتباط دریافت پائین کلسیم با بیماری های مزمن

استئوپورز

فشارخون بالا

سنگ کلیه

سرطان

لیپیدهای خون

تری آسیل گلیسرول ها (تری گلیسریدها)

کلسترول

لیپوپروتئین ها

متابولیسم لیپوپروتئین ها

بیماری های قلبی- عروقی (CHD) و ارتباط آن با لیپیدها، لیپوپروتئین ها و آپولیپوپروتئین ها

DRI کلسیم بزرگسالان مرد و زن

محدوده طبیعی لیپیدها، لیپوپروتئین ها و آپولیپوپروتئین های اندازه گیری شده

فصل دوم: مروری بر پژوهش های پیشین

ارتباط کلسیم با لیپیدها و لیپوپروتئین ها

ارتباط کلسیم با وزن و بعضی نمایه های چربی بدن

فصل سوم: مواد و روش ها

نوع پژوهش

افراد مورد مطالعه

معیارهای ورود به مطالعه

معیارهای خروج از مطالعه

برآورد حجم نمونه

نمونه یابی

نحوه انجام پژوهش

مکمل کلسیم و دارونما

اندازه گیری محتوای کلسیم کپسول ها

اندازه گیری های تن سنجی

نمونه های خون

اندازه گیری لیپیدها و لیپوپروتئین ها

اندازه گیری آپولیپوپروتئین ها

تجزیه و تحلیل آماری

محاسبه کلسیم و انرژی رژیم غذایی

ملاحظات اخلاقی

فصل چهارم: یافته ها

جمع بندی نتایج

فصل پنجم: بحث

مقایسه گروه های مکمل کلسیم و دارونما در ابتدای مطالعه

تأثیر مکمل یاری کلسیم بر لیپیدها، لیپوپروتئین ها و آپولیپوپروتئین ها

تأثیر مکمل یاری بر وزن و چربی بدن

پیشنهادات

پیوست و ضمائم

چکیده انگلیسی

منابع و ماخذ

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید